Antrenman sonrası nasıl beslenmeli ?

Antrenman sırasında fizyolojimiz dinlenme durumundan tamamen farklı bir duruma geçer. Kasların kasılması için ATP (yani enerji) üretimimiz artar. Bu döngünün devam etmesi için gerekli enerji ihtiyacı, depolanmış glikojen tüketilerek karşılanır.

Egzersizden sonra beslenme neden gereklidir?

Antrenman sırasında fizyolojimiz dinlenme durumundan tamamen farklı bir duruma geçer. Kasların kasılması için ATP (yani enerji) üretimimiz artar. Bu döngünün devam etmesi için gerekli enerji ihtiyacı, depolanmış glikojen tüketilerek karşılanır. Yaptığınız antrenman türüne bağlı olarak, vücut belirli bir süre sonra yağ yakmaya konsantre olmaya başlayabilir. Antrenmanınız bittikten sonra bile vücudunuz terin ürettiği ısıyı en aza indirmeye çalışırken sıvı kaybetmeye devam edecektir. Sonuç olarak, sıvı kaybedersiniz ve karaciğerinizin ve kaslarınızın glikojen rezervlerini tüketirsiniz. Üçüncü aşama, beslenmenin bir taktik haline gelmesini içerir.

Amaca göre öğün tercihi

İdeal antrenman sonrası öğünde tipik olarak 3 ünite karbonhidrat ve 1 ünite protein bulunmalıdır. Örnek olarak, peynirli bir sandviç veya süt ve muz kombinasyonu bu oranı karşılar. Ancak bu oranlar belirli durumlarda değişebilir. Daha fazla kas yapmak isteyen bireylerin daha fazla protein tüketmesi, daha fazla yağ yakmak isteyenler ise daha az karbonhidrat tüketmesi gerekebilir. Spor beslenmesinde uzmanlaşmış bir diyetisyenden tavsiye almanızı tavsiye ederim çünkü oran seçiminiz antrenmanınızın etkinliğini önemli ölçüde etkiler.

Antrenman Sonrası Ne Yemeli

Antrenman sonrası ne tüketeceğiniz kişiden kişiye, egzersizin türüne, amacınıza, süreye ve hatta ortamın ısısına göre bile farklılık gösterir. Eğer ilk bir saat içinde bir öğün tüketecekseniz sindirimi kolay olan, kompleks karbonhidrat ve az protein içermeli. Örneğin muz ve süt, granola bar ve latte, küçük bir kase müsli ile yoğurt gibi besleyici ve yağ miktarı az olan gıdaları tercih etmelisiniz.

Eğer ertesi gün de sıkı bir antrenman yapacaksanız kompleks karbonhidrattan zengin bir yemek yemeye çalışın. Bu bir miktar ekmek, patates, bulgur veya baklagil olabilir.

Antrenmanı sabah yapıyorsanız sonrasında en uygun öğün dengeli bir kahvaltıdır. Öğlen antrenman yapıyorsanız yine sonrasında ana yemek yemenizi tavsiye edeceğim. Fakat çoğu insan gibi iş çıkışı antrenman yapıyorsanız iki olasılık söz konusu; ya erken akşam yemeği yiyerek 2 saat sonra egzersize başlayabilirsiniz ve sonrasında daha küçük bir öğün yapılabilir ya da egzersiz sonrası yatma saatine 3-4 saat kala bitecek şekilde ana öğününüzü tüketebilirsiniz.

WhatsApp WhatsApp